m

Blog

Cum îți poți proteja clădirea împotriva inundațiilor?

Schimbările climatice sunt din ce în ce mai evidente în ultimii ani, vremea fiind extrem de capricioasă şi imprevizibilă de la un sezon la altul. Furtunile puternice şi ploile torenţiale pot provoca daune costisitoare şi iremediabile, într-un timp foarte scurt. Desigur, statutul de proprietar este unul satisfăcător însă, în acelaşi timp, implică şi multe responsabilităţi şi provocări, pentru a păstra în siguranță imobilul pe care îl deții.  

Din fericire, există modalităţi eficiente prin care poţi evita daunele. Alfa Doors propune sistemele de protecţie la inundaţii, extrem de utile atât în segmentul comercial, cât și pe plan personal, dacă vrei să faci o astfel de achiziție pentru locuința ta. Astfel, venim în ajutorul tău cu trei categorii de produse, testate pentru a corespund standardelor de securitate necesare:

  • Barierele mobile;
  • Digurile mobile;
  • Uşile de protecţie la inundaţii.

În primul rând, ce diferenţiază aceste produse de variantele clasice este rezistența lor, prin alegerea materialelor de cea mai bună calitate când vine vorba de piesele şi componentele folosite. Mai apoi, toate sistemele de protecție la inundații se adaptează rapid cerințelor clienților, sunt ușor de montat și oferă posibilitatea unei utilizări de lungă durată.

Barierele mobile

Barierele mobile tip Inova 

Acest sistem de protecţie mobil este util pentru captarea, devierea şi direcţionarea valului de inundaţie, permiţând canalizarea acestuia în direcţia pe care o doreşti. Aspectul nu influențează mediul înconjurător în zona în care este montat, iar sistemul se fixează ușor, fără a fi necesară o substructură dificilă. Baza se instalează prin montarea unor piese fixe: şinele, pe părţile laterale ale deschiderii protejate. Atunci când este necesar, între acestea se adaugă elemente mobile de oprire. 

Întregul sistem este alcătuit din coloană (sau suport meridian), ghidaje laterale, care se instalează la intervale regulate sau pe perete, şi profile din aluminiu, cu garnituri rezistente din cauciuc, stivuite între coloane.

Barierele de tip Inova Ai au fost testate şi certificate pentru rezistenţă, atât la revărsări de ape, cât şi la rezistenţă mecanică până la un nivel de 5 m al apei. Acestea se construiesc fără a avea limită de lungime.

De asemenea, au fost lansate şi barierele din aluminiu, dedicate sectorului privat. Pot fi utilizate în zone rezidențiale, dar și pentru clădiri individuale. Sistemul este compus din panouri de aluminiu, care se inserează între stâlpi sau şine laterale. 

Barierele mobile tip Inova au fost îndelung testate pentru a fi utilizate pe termen lung, în siguranță.

Barierele mobile tip JPZ

Barierele mobile de tip JPZ dispun de un sistem anti-inundații care a fost testat cu succes pentru rezistenţa mecanică din timpul revărsărilor de ape sau a precipitaţiilor masive, precum rupere de nori şi furtuni. Acestea previn pătrunderea apei în alte încăperi sau clădiri aferente, şi pot fi instalate în orice tip de deschidere: ferestre, uși sau porți.

Manevrarea se face manual și ușor, tocmai datorită pieselor care nu au o greutate mare și mânerelor ergonomice, care se pot echipa cu roţi sau balamale. 

Diguri mobile FLOM

Digurile mobile tip FLOM sunt folosite pentru direcţionarea şi devierea fluxului de apă în caz de inundaţii şi ploi puternice. Acestea sunt o soluţie practică, din mai multe puncte de vedere:

  • se manipulează și se transportă ușor, datorită greutății reduse;
  • nu necesită structură de susținere;
  • se montează rapid;
  • se montează pe aproape orice tip de suprafață (apă, iarbă, pietriș, asfalt);
  • reprezintă o investiție fiabilă, digurile mobile FLOM putând fi utilizare în mod repetat.

Pentru a le testa eficiența, produsele au fost testate atât în laborator, cât şi în cazuri reale de inundaţii. După utilizare, se spală cu uşurinţa cu apă curată şi se pot reutiliza. 

Aceste sisteme sunt folosite, în general, de către autorităţile regionale şi municipale, precum şi de trupele de salvare ISU sau firmele industriale.

Uşi de protecţie la inundaţii

Uşile de protecţie la inundaţii au rolul de a preveni pătrunderii apei în clădiri sau încăperi, în caz de ploi torențiale. Spre deosebire de ușile de protecție clasice, acestea au două caracteristici speciale:

  • O banda de oțel inoxidabil, în cadrul ușii;
  • O garnitură gonflabilă, în foaia ușii.

Acestea garantează faptul că ușa va deveni etanș, la nevoie. Activarea se poate face manual sau automat:

  • Cea manuală impune folosirea unei pompe, a unui cilindru de presiune, a unui compresor și a unui cartuș CO2.
  • Cea automată se face de către unitatea de control, prin intermediul unui senzor de inundație sau folosind butonul de pe unitatea de control la distanță.

Din punct de vedere tehnic, deschiderea poate fi realizată la stânga sau la dreapta. 

Ușile de protecție la inundații sunt disponibile în două variante – la nivel maxim al apei de 1 m sau 5 m – dar pot fi personalizate la cerere. De asemenea, se poate schimba și culoarea, se pot adăuga geamuri, sau alte dotări.